Pidetään osaava työvoima Suomessa

Olen yrittäjä ja toimin voimakkaasti kansainvälisellä alalla – peliteollisuudessa. Alan kasvu Suomessa riippuu tällä hetkellä voimakkaasti siitä miten paljon päteviä alan työntekijöitä saadaan yrityksiin – nettilevityksen kasvaessa Suomalaisten yritysten kyky myydä ulkomaille on kasvanut räjähdysmäisesti. Suomen kyky toimia alalla on tosin uhattuna:

Pelialan asiantuntijat sanovat, että rekrytoinnin tiellä on Suomen hankala maahanmuuttobyrokratia ja muukalaisvastainen maine.
[…]
– Muutamakin tapaus on kysynyt rekrytointivaiheessa, että eikö teillä ole muukalaisuusvastaisuus nousussa? Meillä ei ole maana varaa siihen. Rekrytointi on muutenkin vaikeaa johtuen korkeasta verotuksesta ja säästä.

Yritykset palkkaavat käytännössä aina ensisijaisesti helposti saatavilla olevaa työvoimaa, eli Suomessa suomalaisia. Peliteollisuudessa tämä ei ole usein mahdollista ilman ulkomaalaisvahvistuksia – jos firmalla on tarve pistää pystyy uusi tiimi, mutta siitä jää uupumaan kriittinen resurssi, ei koko tiimiä synny. Näin ollen se yksi ulkomaalainen työntekijä, tai sen puute, saattaa olla se ratkaiseva tekijä palkkaako firma Suomessa 5 henkilöä, vai ei ainuttakaan.

Pekka Haavisto kirjoittaa samasta pelottavasta trendistä:

Nämä juuret tuntuvat kuitenkin unohtuneen. Sain reilu viikko sitten Nokian työntekijältä kirjeen. Hän kirjoitti huolestuneena, että hänen alaisensa pakkaavat tavaransa ja lähtevät töihin johonkin toiseen maahan. Nämä työntekijät ja heidän perheensä olivat joutuneet suomalaisten pelkojen kohteeksi ihonvärinsä tai kielensä vuoksi. Heidän mittansa oli tullut täyteen.

Suomi on menettämässä juuri sen voimavaran, jonka tänne kaikista eniten haluaisimme ja tarvitsisimme – korkeasti koulutetun työntekijän. Maahan jäävät ne, jotka eivät taloudellisista tai sosiaalisista syistä pysty lähtemään. He jäävät kärsijöiksi alati huononevassa ilmapiirissämme. Mutta he eivät kärsi tästä tilanteesta yksin, lopulta suurimmaksi häviäjäksi jää taantuva suomalainen hyvinvointiyhteiskunta.

Pidetään huolta siitä että Suomi säilyy kilpailukykyisenä! Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa – valitse Suomelle presidentti joka auttaa Suomea pitämään osaava työvoima maassa.

2 thoughts on “Pidetään osaava työvoima Suomessa

  1. Rauli

    Ongelma varmasti on olemassa, mutta mikä on ratkaisu? Itse luulen että tässä tapauksessa ongelma ei poistu “sillä millä se tulikin”.

  2. Sulka Post author

    Kerran pilattua mainetta on kyllä vaikea korjata, joten ongelman poistamiseksi tarvitaan kaikki keinot. Pekan valinta olisi selkeä viesti ja auttaisi asiaa mielestäni todella paljon, mutta olen ihan samaa mieltä että se ei itsessään riittäisi. Tehdään nyt mitä voidaan ja keksitään lisää sitä mukaa kun uusia vaikuttamismahdollisuuksia syntyy.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.