Italialainen risotto

Näin tehdään Risotto. Risoton valmistaminen on yksinkertaista mutta vaatii herkeämätöntä huomiota noin 25 minuutin ajan.

2-3 annoksen ainekset: 2 dl hyvää risottoriisiä, litra kasvislientä, nokare voita, loraus öljyä, valkoviiniä, sipuli, yksi sellerinvarsi, sahramia, parmesaaniraastetta.

Riisin valinnasta tarkempia ohjeita: käytä italialaista carnaroli tai arborio -riisiä. Hätätapauksessa suomalainen “puuroriisi” kelpaa myös. Risottoriisi on tarttuvaa riisiä ja “aito” risottoriisi on käsitelty niin että riisin pinnalla on juuri sopivasti tärkkelystä. Suomessa risotto tehdään usein tarttumattomaksi käsitellystä riisistä ja kaupassa jopa myydään risottoriisin nimellä tätä kammotusta jolla ei ole mitää tekemistä alkuperäisen risoton kanssa. Pahimmillaan paketissa jopa neuvotaan pistämään sekaan herne-maissi-paprika sekoitusta.

No niin, itse reseptiin:

Tee kasvisliemi valmiiksi kulhoon, laita kulhoon kauha valmiiksi odottelemaan. Raasta reilusti parmesaania. Leikkaa sipuli ja selleri niin hienoksi kuin voit. Laita sipuli, selleri, voi ja öljy paksupohjaiseen kattilaan, kuulota sipuli oikein pehmeäksi mutta älä anna ruskistua. Käytä “keskikuumaa” lämpöä, meillä kotona hellassa asteikko on 1-9 ja täällä 6,5 on juuri sopiva. Kun sipuli on valmista, laita riisi kattilaan ja hämmennä sekoitusta keskeytyksettä kunnes riisi on läpikuultavaa eli imenyt voin ja öljyn itseensä. Huomaa että riisiä ei pestä!

Laita desi viiniä riisin sekaan ja anna sen haihtua. Sekoittele riisiä samalla. Viinin haihduttua lisää riisin sekaan pari desiä kasvislientä ja sekoita. Viinin käyttö ei ole pakollista mutta se parantaa lopputulosta.

Kun liemi on haihtunut, lisää taas hieman lientä. Sekoita taukoamatta! Toista kunnes riisi on melkein kypsää. Tämän kypsyysasteen saavuttamisessa menee noin 15-20 minuuttia, riippuen hellan lämmöstä ja siitä miten paljon olet käyttänyt nestettä. Laita viimeisten kauhallisten mukana risottoon sahrami. Kun liemi on taas haihtunut, sekoita parmesaania. Sekoita. Maista, lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Oikea tavoiteltu kypsyysaste on jos riisin keskellä on hitunen pureskeltavaa jäljellä mutta jyvän sisäosa ei enää tunnu jauhoiselta. Risotton tavoite on olla täyteläistä, niin että se valuu hitaasti lautasella. Maku on ainakin omassa suussani todella hyvä ja vaikka sinulla on traumoja herne-maissi-paprika tyyppisestä risotosta, on tämän reseptin maku omiaan vakuuttamaan sinutkin.

Jos haluat luksustella, käytä valkoviinin sijasta ranskalaista Noilly Pratti -vermuttia. Tällä risoton makuun tulee hieman hienostuneempi aromi. Jos aromia ei tunnista, voi ainakin kehuskella että ruoan valmistukseen käytetty hienoa alkoholia mikä on tietenkin ehdoton gourmet-ruoan vaatimus :).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.